Rechts het poortje naar het voormalige Begijnhof, vervolgens nrs. 13 en hoger, 1964. Auteursrecht: Fotocinehouse Amersfoort.
Achter een nog aanwezige poort aan de Vijver lag vroeger de Amersfoortse Begijnhof.
Begijnhoven (of Bagijnhoven) waren huisjes, gebouwd rond één of meer pleintjes, waarin de begijntjes leefden. Begijntjes waren ongehuwde vrouwen die zich geheel aan de godsdienst wijdden zonder een kloostergelofte te hebben afgelegd. In de 12e eeuw zijn deze begijnhoven in de Nederlanden ontstaan. Na de Hervorming zijn de meeste begijnhoven met de grond gelijk gemaakt.
De situatie (aan de kant van de Hof) in 1960; restanten van de huisjes bleven in gebruik als werk- en opslagplaats.
Het Amersfoortse Begijnhofje lag oorspronkelijk aan ’t Zand. Het bestond uit een aantal huisjes en een boerderij. De begijntjes gingen te kerke in de Sint-Aegtenkapel. Het kwam niet tot grote bloei, waarschijnlijk vanwege het bestaan van het Armen De Poth hofje.
In 1551 werd het complex verkocht aan het Armenweeshuis en werd daar een nieuw weeshuis gebouwd. De begijntjes verhuisden naar de Vijver. Daar kregen ze een echt hofje, met een poort naar de straat. Na de Hervorming verdwijnt de instelling, de naam bleef echter behouden en er bleven ouden van dagen wonen die weinig of geen huur hoefden te betalen. Het poortje werd in 1738 vernieuwd. Later kwamen de remonstranten er bijeen, in 1883 vertrokken zij naar de Herenstraat.
Stadsplattegrond Joan Blaeu, 1649.
De panden Vijver 13 t/m 19 zijn gesloopt in 1981
– Dagblad voor Amersfoort. 13-6-1960.